Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/1443
Title: Мова, політика, ексклюзиви в сучасній Україні
Other Titles: Language, politics and exclusive emphasis in contemporary Ukraine
Authors: Фединець Чілла
Fedinec Csilla
Черничко Степан
Csernicskó István
Csernicsko Istvan
Keywords: політика;мова;ексклюзиви в сучасній Україні
Issue Date: 2021
Publisher: «Аутдор-Шарк»
Type: dc.type.monograph
Citation: Фединець Чілла – Черничко Степан: Мова, політика, ексклюзиви в сучасній Україні. Ужгород, «Аутдор-Шарк», 2021. 160 c.
Abstract: Резюме. Мовна ситуація в Україні, що здобула незалежність 1991 року, складна. За минулі три десятиліття політична еліта – як посткомуністична, що успадкувала владу, так і національнопатріотична сторона, що протистояла їй виявилася нездатною дійти консенсусу в питанні, якою має бути мовна політика держави. Однією з важливих цілей мовної політики вважають уникнення мовних конфліктів. Щоправда конфлікти, які намагається розв’язати мовна політика, ніколи не мають мовного походження: за ними стоять суспільні, політичні та/або економічні конфронтації між групами, що розмовляють цими мовами. Рішення у мовній політиці часто мотивуються політично-ідеологічними, а не мовними факторами, ба більше, часто мову використовують лише як привід для реалізації власних політичних цілей. Видання «Мова, політика, ексклюзиви в сучасній Україні» вказує на те, що з часу проголошення незалежності України політичні сторони, які знаходяться у протистоянні у мовних питаннях, насправді конкурують через доступ до політичних, суспільних, економічних, культурних ресурсів. Гострі дискусії, які точаться на поверхні навколо статусу мов, насправді стосуються форм будівництва нації, суспільного статусу, політичних і економічних відносин.
Description: https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009105
URI: http://dspace.kmf.uz.ua:8080/jspui/handle/123456789/1443
ISBN: 978-617-7796-23-6
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Csernicskó István

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fedinec_Cs_Csernicsko_I_Mova_polityka_ekskliuzyvy_v_suchasnii_Ukraini_2021.pdfФединець Чілла – Черничко Степан: Мова, політика, ексклюзиви в сучасній Україні. Ужгород, «Аутдор-Шарк», 2021. 160 c.1.31 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons