Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/1835
Title: Жанрове та тематичне багатство лірики С. Руданського
Authors: Шкодина Карина
Keywords: Лірика;С. Руданський
Issue Date: 2022
Publisher: Кафедра філології
Type: dc.type.bachelor
Citation: Шкодина Карина: Жанрове та тематичне багатство лірики С. Руданського. Кафедра філології, Берегово, 2022. 47 с.
Abstract: У непростій та часто трагічній історії України дев’ятнадцятому століттю належить особлива роль. Попри всі інші духовні й культурні здобутки, що ними збагатилася українська нація в ХІХ столітті, це той час, коли здійснилося перебазування усього духовного й культурного життя нації на живу мову, що доти як розмовна функціонувала в народному середовищі. Започаткувати здійснення цього історичного завдання судилося українському красному письменству. Саме художня література високо піднесла значення народного слова, розкрила в ньому незвідані ще глибини і смисли, саме їй належить пріоритетна роль в омовленні історичного буття української нації власним виразним, новаторським і самобутнім словом. ХІХ століття дало українській літературі чимало талантів, які й здійснили це непросте завдання. Достатньо тільки згадати імена Г. Квітки-Основ’яненка, Т.Шевченка, П.Куліша, Марка Вовчка, І.Нечуя-Левицького, Панаса Мирного, Б.Грінченка та ін. До когорти цих визначних постатей нашої культури зараховуємо й поета Степана Руданського. «Був це перший, може, по Шевченкові поет на Україні, якому сила поетичного таланту давала надію на велику й корисну діяльність для рідного краю»1 , – писав про Степана Руданського С.Єфремов. Справді, цей митець мав феноменальне поетичне обдарування, що зуміло проявитися (хоча і не в повну силу) навіть за несприятливих обставин. Народився в родині православного сільського священника на Поділлі, навчався в духовному училищі (бурсі) та семінарії, де й розпочав свою творчість (спочатку писав балади, а потім – ліричні вірші). Особливо інтенсивною була творчість Руданського у період навчання в Петербурзькій медико-хірургічній академії. Вперше свої твори (кілька гуморесок та одна балада) поет побачив надрукованими в петербурзькому тижневику «Русский мир» (1859).
URI: http://dspace.kmf.uz.ua:8080/jspui/handle/123456789/1835
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ukrán Tanszéki Csoport

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Shkodyna_K_Zhanrove_ta_tematychne_bahatstvo_liryky_S_Rudanskoho_2022.pdfШкодина Карина: Жанрове та тематичне багатство лірики С. Руданського. Кафедра філології, Берегово, 2022. 47 с.581.42 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons