Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/1838
Title: Cпецифіка соціально-фантастичної літератури (на прикладі творчості Яни Дубинянської)
Authors: Імре Каталін
Keywords: фантастика;міркування
Issue Date: 2022
Publisher: Кафедра філології
Type: dc.type.master
Citation: Імре Каталін: Cпецифіка соціально-фантастичної літератури (на прикладі творчості Яни Дубинянської). Кафедра філології, Берегово, 2022. 55 с.
Abstract: Актуальність теми дослідження. У сучасній науці все більш затребуваними стають системні дослідження та комплексне вивчення такого жанру літератури як соціальна фантастика, яка виникла практично нещодавно. Цьому сприяють міждисциплінарні контакти і наукові дослідження, що проводяться на межі між двома або більше науковими дисциплінами. Соціальна фантастика є предметом міждисциплінарного дослідження з позицій філософії, соціології, культурології, філології. Соціальна фантастика (англ. Social Science Fiction) – жанр великий, широко представлений у світовій літературі різних періодів. Відмінна риса творів даного жанру полягає в тому, що автор показує розвиток людського суспільства, яке опинилося в незвичних для людства обставинах або соціумі, абсолютно несхожому на наш. Найчастіше порушуються теми контролю за особистістю, побудови суспільства з урахуванням знань психології мас: управління бездушними, фанатичними чи, навпаки, апатичними масами тощо. Як правило, до соціальної фантастики відносять утопії та антиутопії, що саме по собі правильно, але занадто вузько, тому що межі жанру набагато ширші й утопічні/антиутопічні романи займають лише певний сегмент. Соціальна фантастика висвітлює і глибокі міжособистісні відносини, і різні філософські чи морально-етичні міркування. Соціально-фантастична література виражає в єдності все різноманіття і протиріччя, сутність і зміст соціально-філософського феномена «соціальна фантастика», що дозволяє простежити загальні та одиничні зв'язки наукового і художнього методів пізнання: нарівні з поняттями, близькими соціальній фантастиці за змістом: міф, фольклор, чарівна казка, як історичне коріння жанру фантастики; фантазія, уява, інтуїція, як форми психологічної діяльності людини; прогностика, футурологія як спрямованість людського мислення і уяви про майбутнє; можливі світи, віртуальність, як можливість конструювання реальностей різних ієрархічних рівнів; утопія, антиутопія, фентезі, як літературні піджанри соціально фантастичної літератури.
URI: http://dspace.kmf.uz.ua:8080/jspui/handle/123456789/1838
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ukrán Tanszéki Csoport

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Imre_K_Cpetsyfika_sotsialno_fantastychnoi_literatury_na_prykladi_tvorchosti_2022.pdfІмре Каталін: Cпецифіка соціально-фантастичної літератури (на прикладі творчості Яни Дубинянської). Кафедра філології, Берегово, 2022. 55 с.982.11 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons