Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/1840
Title: Типи жіночих характерів у великій прозі Ольги Кобилянської
Authors: Іоніка-Антал Вікторія
Keywords: проза;Ольга Кобилянська
Issue Date: 2022
Publisher: Кафедра філології
Type: dc.type.master
Citation: Іоніка-Антал Вікторія: Типи жіночих характерів у великій прозі Ольги Кобилянської. Кафедра філології, Берегово, 2022. 53 с.
Abstract: Велике значення і цінний внесок в українську літературу межі ХІХ-ХХ століть зробили жінки-письменниці. Своєю наполегливою працею вони відкрили для українського суспільства, і особливо для жіноцтва, нові можливості реалізації. Патріархальна система, яка була домінантною в ті часи, почала відходити на другий план. Настала нова ера для жінки, яка хотіла розвиватися в розумовому і духовному плані. Жінки, які були обмежені сімейними обов’язками та хатніми клопотами, хотіли більшого. Обставини, в яких вони жили, вплинули на розвиток свідомості жінки. І тому вони більше, ніж чоловіки, заглиблені в себе, у свій внутрішній світ. Для багатьох жінок, письменництво було єдиним шляхом, що допоміг їм бути почутими. Це був їхній єдиний «голос», їхня «зброя». «Слово, моя ти єдиная зброя, ми не повинні загинуть обоє!» – влучно каже Леся Українка. Жінка письменниця стає феноменом культури, а згодом набуває рівноправного статусу. Цей тернистий шлях пролягав через радикальні погляди чоловіків, які в свою чергу звинувачували жінок у плагіаті, в надмірному бажанні жити особистим життям, зайняти соціальне місце чоловіків, образно кажучи, стати чоловіками. Проте жінки зовсім не відмовляються бути жіночними. Однією з найяскравіших і талановитіших серед українських письменниць того періоду справедливо можемо вважати Ольгу Кобилянську. Вона не має собі рівних у жанрі новели і повісті. Письменниця запропонувала новий жіночий погляд у літературі, який відрізнявся від поширених на той час. Її творчість справляє сильне враження, сила її таланту надихає людину заглибитися у тонкощі людської психіки, у її творах представлений глибокий аналіз і знання людської душі. Знайомлячись із творами Ольги Кобилянської, читач дістає естетичну насолоду. Ця чудова письменниця відмінно знала жіночий характер і завдяки цьому створила енциклопедію жіночої душі.
URI: http://dspace.kmf.uz.ua:8080/jspui/handle/123456789/1840
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ukrán Tanszéki Csoport

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ionika_A_V_Typy_zhinochykh_kharakteriv_u_velykii_prozi_Olhy_Kobylianskoi_2022.pdfІоніка-Антал Вікторія: Типи жіночих характерів у великій прозі Ольги Кобилянської. Кафедра філології, Берегово, 2022. 53 с.432.57 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons