Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/1844
Title: Cтилістичні особливості діалектної лексики у мові художньої літератури
Authors: Собослай Вікторія
Keywords: діалектна лексика;художня література
Issue Date: 2022
Publisher: Кафедра філології
Type: dc.type.master
Citation: Собослай Вікторія: Cтилістичні особливості діалектної лексики у мові художньої літератури. Кафедра філології, Берегово, 2022. 57 с.
Abstract: Взаємодія української літературної мови та регіональних діалектів відбувалася впродовж її історичного розвитку. Ця взаємодія в основному виявляється у «написанні» слів, які тривалий час увійшли до регіональних діалектів. Літературну мову доповнює діалектика через мову художніх творів, публіцистики, наукової літератури, особливо фольклору, етнології, усного мовлення, лексикографічних творів (діалектних і змішаних словників). У наш час діалекти взаємодіють з іншими формами мови: літературними мовами, повсякденними розмовними мовами та напівмовами, тобто можна сказати, що чистих діалектів більше не існує. Сучасне мовознавство розглядає діалектне мовлення як рівноправне уявлення про національну мову і, таким чином, усе більше бачить її літературну обробку. Враховуючи те, що літературна мова та її норми історично змінні, тлумачення окремих одиниць як діалектів також історично змінювалося. У нормативних словниках сучасної української мови є велика кількість діалектних слів. Відповідні стилістичні огляди цих слів свідчать про їх поширення та про те, що вони знаходяться в межах загальнолітературних норм [13, с. 14 –15]. З другої половини ХІХ до початку ХХ століття суттєво змінилися семантичні та стилістичні особливості слів. Якщо рання літературна мова була насичена звичайними словами і словами з особливим значенням, то пізніші письменники прагнули знайти в народних словах слова з високими стилістичними ознаками, які задовольняють зростаючу потребу в поетичному вираженні [23, с. 19].
URI: http://dspace.kmf.uz.ua:8080/jspui/handle/123456789/1844
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ukrán Tanszéki Csoport

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Soboslai_V_Ctylistychni_osoblyvosti_dialektnoi_leksyky_u_movi_khudozhnoi_literatury_2022.pdfСобослай Вікторія: Cтилістичні особливості діалектної лексики у мові художньої літератури. Кафедра філології, Берегово, 2022. 57 с.461.55 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons