Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/1885
Title: Порівняльне вивчення літератури в старших класах (практичний аспект)
Authors: Товт Діана
Keywords: практичний аспект;література
Issue Date: 2021
Publisher: Кафедра філології
Type: dc.type.master
Citation: Товт Діана: Порівняльне вивчення літератури в старших класах (практичний аспект). Кафедра філології, Берегово, 2021. 65 c.
Abstract: Сучасне суспільство в умовах глобалізації вимагає від нинішньої школи формування особистості, яка насамперед усвідомлює свою належність до рідного народу, сучасної європейської цивілізації, світу та орієнтується в реальному й майбутньому культурному розвитку соціуму. Україна як полінаціональна, поліконфесійна, полімовна, полікультурна держава забезпечує поліетнічний характер українського суспільства на основі проголошення рівноправного співіснування людей незалежно від їх раси, мови, релігійних та інших переконань; створення умов для вільного розвитку національно-культурного життя української нації загалом та всіх етнічних спільнот, які проживають в Україні; підтримання атмосфери взаєморозуміння та педагогічних зусиль на виховання в юного покоління патріотизму, толерантного, шанобливого ставлення до культур різних етноспільнот, формування культури міжетнічного та міжособистісного спілкування; запобігання та протидії міжетнічній ворожнечі. Зазначені пріоритети українського демократичного поліетнічного суспільства є визначальними в полікультурній освіті. Тому актуальності набуває питання не просто культури учнів, а полікультурної компетентності як однієї з ключових життєвих компетентностей, що згідно із «Критеріями оцінювання навчальних досягнень учнів у системі середньої загальної освіти» [22] полягає, по-перше, в оволодінні школярами досягненнями культури малої і великої батьківщини, світу, по-друге, у розумінні та повазі до людей інших національностей, релігій, уподобань і соціального становища. Література як навчальний предмет займає одне з найважливіших місць у системі шкільної освіти. Адже саме цей навчальний предмет формує кругозір учнів, розвиває їхнє ставлення до соціуму, в якому вони проживають, виховує бажання патріотизму та бажання до читання та власного розвитку. Література формує не тільки цілісну сучасну особистість, але й допомагає розібратися у багатьох питаннях, які цікавлять нинішню молодь. Без сумніву, саме в книгах, між рядками можна віднайти істину. Це і є роботою сучасного вчителя – навчити учнів шукати правду там де, на перший погляд, її немає.
URI: http://dspace.kmf.uz.ua:8080/jspui/handle/123456789/1885
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ukrán Tanszéki Csoport

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Toth_D_Porivnialne_vyvchennia_literatury_v_starshykh_klasakh_praktychnyi_aspekt_2021.pdfТовт Діана: Порівняльне вивчення літератури в старших класах (практичний аспект). Кафедра філології, Берегово, 2021. 65 c.703.04 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons