Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3351
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorZastavetska Lesiaen
dc.contributor.authorЗаставецька Лесяuk
dc.contributor.authorZastavetskyi Tarasen
dc.contributor.authorЗаставецький Тарасuk
dc.contributor.authorSemehen Oksanaen
dc.contributor.authorСемеген Оксанаuk
dc.contributor.authorIdiіatov Borysen
dc.contributor.authorІдіятов Борисuk
dc.date.accessioned2024-02-16T18:59:41Z-
dc.date.available2024-02-16T18:59:41Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationIn Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio. 2024. № 1. c. 13-21.en
dc.identifier.issn2786-5843 (Print)-
dc.identifier.issn2786-6440 (Online)-
dc.identifier.otherDOI: https://doi.org/10.32782/2786-5843/2023-1-2-
dc.identifier.urihttps://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3351-
dc.description.abstractAbstract. The article analyzes the peculiarities of the development of gastronomic tourism in Ukraine during the period of martial law, identified the main difficulties that the tourism industry had to overcome during the period of Covid-19. Despite the difficult social circumstances and threats that the tourism sphere of Ukraine has been experiencing since the beginning of 2022, it still managed to survive and partially function in relatively safe areas. The authors managed to analyze the number of gastronomic festivals that were held in the western regions of Ukraine during the martial law. Today, gastrotourism in combination with other types of tourism can become a significant factor in supporting local businesses, producers of craft and agricultural products. As a result of the study of the peculiarities of gastronomic tourism in Ukraine in the pre-war period, as well as taking into account the peculiarities of the functioning of the tourist segment during the war and in the post-war period, its strengths and weaknesses were determined, opportunities and threats of its further development were identified using SWOT analysis methods. Among the strengths of the development of gastronomic tourism, it is worth noting: ancient historical and cultural traditions of Ukrainian cuisine, unique national dishes, regional diversity of national cuisine, development of the sphere of production and processing of agricultural products, low cost of agricultural products, etc. Among the threats that may affect the functioning of gastronomic tourism in the future: significant destruction of social and tourist infrastructure as a result of the war; large direct and indirect population losses, outflow of young people abroad, lack of qualified personnel in this segment of tourism activity, low quality of service and -weak development of tourist infrastructure in many regions of Ukraine.en
dc.description.abstractРезюме. У статті проаналізовано особливості розвитку гастрономічного туризму в Україні в період воєнного стану, виявлено основні труднощі, які змушена була долати туристична галузь у період Covid-19. Не зважаючи на складні суспільні обставини та загрози, які переживає туристична сфера України від початку 2022 року, все таки їй вдалось вистояти і частково функціонувати на відносно безпечних територіях. Авторам вдалось проаналізувати кількість гастрономічних фестивалів, які вдалось провести в західних регіонах України за час воєнного стану. На сьогодні гастротуризм у поєднанні з іншими видами туристичної діяльності може стати вагомим фактором підтримки місцевих бізнесів, виробників крафтової та сільськогосподарської продукції. Внаслідок здійсненого дослідження особливостей гастрономічного туризму в Україні в довоєнний період, також врахування особливостей функціонування туристичного сегменту під час війни та в повоєнний період, визначені його сильні та слабкі сторони, виявлені можливості та загрози його подальшого розвитку з використанням методів SWOT-аналізу. Серед сильних сторін розвитку гастрономічного туризму варто відзначити: давні історико-культурні традиції української кухні, унікальні національні страви, регіональне різноманіття національної кухні, розвиток сфери виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, низька вартість продукції сільського господарства тощо. Серед загроз, які можуть в майбутньому вплинути на функціонування гастрономічного туризму: значні руйнування соціальної та туристичної інфраструктури внаслідок війни; великі прямі та непрямі втрати населення, відтік молоді за кордон, брак кваліфікованих кадрів в даному сегменті туристичної діяльності, низька якість сервісу та -слабкий розвиток туристичної інфраструктури в багатьох регіонах України.uk
dc.language.isoenen
dc.publisherВидавничий дім «Гельветика»en
dc.relation.ispartofseries;№ 1.-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectgastronomic tourismen
dc.subjectgeographyen
dc.subjectterritoryen
dc.subjectregionen
dc.subjecttourist locationen
dc.subjectgastrofestivalen
dc.titleProspects for the development of gastronomic tourism in Ukraine during the martial law and post-war periodsen
dc.title.alternativeПерспективи розвитку гастрономічного туризму в Україні в військовий стан та післявоєнний періодen
dc.typedc.type.studyen
Appears in Collections:Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zastavetska_L_Zastavetskyi_T_Prospects_for_the_development_of_gastronomic_tourism_in_Ukraine_2024.pdfIn Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio. 2024. № 1. c. 13-21.246.31 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons