Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/5017
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКовпік Світланаuk
dc.contributor.authorKovpik Svitlanaen
dc.contributor.authorKovpik Szvitlánahu
dc.date.accessioned2025-06-11T15:00:54Z-
dc.date.available2025-06-11T15:00:54Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationIn Acta Academiae Beregsasiensis, Philologica. 2025. IV. évfolyam, 1. szám. pp. 141-151.en
dc.identifier.issn2786-6726 (Online)-
dc.identifier.issn2786-6718 (Print)-
dc.identifier.otherDOI (folyóirat): 10.58423/2786-6726-
dc.identifier.otherDOI (szám): 10.58423/2786-6726/2025-1-
dc.identifier.otherDOI: 10.58423/2786-6726/2025-1-141-151-
dc.identifier.urihttps://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/5017-
dc.descriptionhttps://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabpen
dc.description.abstractРезюме. У статті йдеться про особливі функції їжі. Авторка статті дослідила специфіку художньої інтерпретації їжі в романі Дж. Раян «Кухонний фронт». Помічено, що їжа під час Другої світової війни стала визначальним маркером людських стосунків, чеснот та вад. У центрі уваги авторки життя британців 1942 року. У романі презентовано практики приготування їжі італійської, англійської та американської кухні. Відзначимо, що їжа в романі виконує такі функції: об’єднувальну, пізнавальну, характеротворчу, естетичну. Феномен їжі в умовах війни полягає в тому, що вона дуже добре розкриває важливі риси людського характеру: стриманість, виваженість, а також формує харчову культуру індивіда. Заощадливість, винахідливість – це одні із визначальних рис головних героїнь роману, які під час війни об’днала любов до приготування їжі. Помічено, що кулінарний рецепт, як складовий елемент сюжету роману, виконує важливі компонувальні функції в розвитку подій. Дж. Раян максимально використала властивості кулiнарного рецепту – вплив та дiя на сенсорну сферу реципієнта. Активiзацiю модусiв забезпечує, перш за все, лексичний рiвень тексту, а домiнуючими є категорiї предмету та його значення. У якостi визначних виокремлюються смакова та вiзуальна модальностi. Письменниця художньо осмислила та описала усі кулінарні операції, до яких вдавалися головні героїні роману аби приготувати поживну, а головне, з доступних під час війни інгредієнтів, страву. Текст роману слугує потужним джерелом пізнання Чужого шляхом приготування страв, смакування та їх подачі, адже процес приготування страв різних народів світу розкриває усі тонкощі та специфіку смакових уподобань представників різних культур. У такий спосіб їжа виконує культурологічну функцію. З’ясовано, що художньо презентуючи різноманітні кулінарні рецепти та практики приготування страв в умовах війни, Дж. Раян створила галерею жіночих психотипів. Долі та характери жінок роману унікальні, неповторні, складні, але всіх їх об’єднує любов до гастрономії. Письменниці вдалося розкрити кращі риси характерів головних героїнь роману, яких об’єднало випробування війною.uk
dc.description.abstractAbstract. The article discusses the special functions of food. The artistic interpretation of food in J. Ryan’s novel The Kitchen Front is examined. It is noted that food during World War II became a defining marker of human relationships, virtues, and flaws. The author’s focus is on the life of Britons in 1942. The novel presents the culinary practices of Italian, English and American cuisines. It is highlighted that food in the novel performs the following functions: unifying, cognitive, character-building, and aesthetic. The importance of the phenomenon of food in wartime lies in its ability to reveal important traits of human character, such as restraint and prudence, as well as in shaping the individual’s food culture. Thrift and ingenuity are some of the defining traits of the main heroines of the novel, who are united by their love of cooking during the war. It is noted that the culinary recipe, as a narrative element, pays an important compositional function in the development of the plot. J. Ryan made full use of the properties of the culinary recipe – its influence and impact on the sensory sphere of the recipient. The activation of modes is primarily ensured at the lexical level of the text, with the dominant categories being the object and its meaning. The most notable modalities are taste and visual perception. The author artistically conceptualized and described all the culinary operations that the main female characters undertook in order to prepare nourishing meals using ingredients available during the war. The text of the novel serves as a powerful source of knowledge about the Other through the preparation, tasting, and serving of dishes, as the process of cooking meals from different nations reveals the subtleties and specificities of the culinary preferences of representatives of various cultures. In this way, food fulfils a cultural function. It was found that by artistically presenting various recipes and culinary practices of preparing dishes during wartime, J. Ryan created a gallery of female psychotypes. The fates and characters of the women in the novel are unique, distinctive, and complex, but they are all united by a love of gastronomy. The author succeeds in revealing the best traits of the main characters, brought together and tested by the hardships of war.en
dc.description.abstractA tanulmány az étel különleges funkcióit tárgyalja. A szerző J. Ryan The Kitchen Front című regényében az ételeket művészeti szempontból elemzi. Megállapítható, hogy a második világháború idején az étel az emberi kapcsolatok, erények és hibák meghatározó szimbólumává vált. A szerző figyelme a britek mindennapi életére irányul 1942-ben. A regény az olasz, angol és amerikai konyha gasztronómiai szokásait mutatja be. Az étel a regényben az alábbi funkciókat tölti be: egyesítő, megismerő, jellemformáló és esztétikai. Az étel háborús időkben megjelenő motívumának fontossága abban rejlik, hogy képes feltárni az emberi jellem fontos vonásait – például az önmérsékletet és megfontoltságot –, valamint formálja az egyén étkezési kultúráját. A takarékosság és a találékonyság a regény női főszereplőinek meghatározó jellemvonásai közé tartozik, akiket a főzés szeretete kapcsol össze a háborús körülmények között. Megfigyelhető, hogy a kulináris recept mint elbeszélőelem fontos szerkezeti szerepet tölt be a cselekmény alakulásában. J. Ryan teljes mértékben kihasználta a főzés sajátosságait – annak hatását és befolyását a befogadó érzékszervi világára. Az érzékszervek aktiválása elsősorban a szöveg lexikai szintjén történik. A legmarkánsabb modalitások az ízlelés és a vizuális észlelés. A szerző művészi módon fogalmazta meg és írta le azokat a kulináris eljárásokat, amelyeket a női főszereplők alkalmaztak, hogy tápláló – és mindenekelőtt a háború alatt is hozzáférhető alapanyagokból elkészíthető – ételeket főzzenek. A regény szövege gazdag forrásként szolgál az „idegen” megismeréséhez az ételek elkészítésén, kóstolásán és tálalásán keresztül, hiszen a különböző nemzetek ételeinek elkészítési folyamata feltárja a kulturális sajátosságokat és az egyes népek ízlésvilágát. Ily módon az étel kulturális funkciót is betölt. Megállapítható, hogy J. Ryan a különféle receptek és háborús körülmények közötti főzési gyakorlatok művészi bemutatásával női pszichotípusok galériáját alkotta meg. A regény női szereplőinek sorsa és jelleme egyedi, különleges és összetett, de mindannyiukat összeköti a gasztronómia iránti szeretet. A szerzőnek sikerült feltárnia a háború által próbára tett főhősnők legnemesebb jellemvonásait.hu
dc.language.isouken
dc.publisherII. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolaen
dc.relation.ispartofseries;IV. évfolyam, 1. szám-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectфеноменuk
dc.subjectїжаuk
dc.subjectфункціїuk
dc.subjectвійнаuk
dc.subjectестетикаuk
dc.subjectфронтuk
dc.titleФеномен їжі в умовах війни (на матеріалі роману Дж. Раян «Кухонний фронт»)en
dc.title.alternativeThe phenomenon of food in wartime (based on the novel The Kitchen Front by J. Ryan)en
dc.title.alternativeAz étel motívuma háborús időkben (J. Ryan The Kitchen Front című regénye alapján)en
dc.typedc.type.researchStudyen
Appears in Collections:Acta Academiae Beregsasiensis, Philologica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fenomen_yizhi_umovakh_viiny_na_materiali_2025.pdfIn Acta Academiae Beregsasiensis, Philologica. 2025. IV. évfolyam, 1. szám. pp. 141-151.352.83 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons