Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/138
Назва: Традиции «Войны и мира» Л. Н. Толстого в романе В. Гроссмана «Жизнь и судьба»
Автори: Барань Адальберт
Bárány Béla
Baran Adalbert
Ключові слова: Василий Гроссман;Лев Николаевич Толстой;«Жизнь и судьба;авторский взгляд;сопоставление;«Война и мир»
Дата публікації: 2009
Видавництво: PoliPrint Kft.
Вид документа: dc.type.article
Бібліографічний опис: In Acta Beregsasiensis: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tudományos évkönyve. 2009. VIII. évfolyam, 2. kötet. pp. 215-227.
Серія/номер: A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tudományos évkönyve;VIII. évfolyam, 2. kötet
Короткий огляд (реферат): Резюме. Установление своеобразных параллелей и аналогий между традициями написания двух монументальных романов русской литературы и культуры ХIX-XX века – «Войны и мира» Л.Н. Толстого и «Жизни и судьбы» В. Гроссмана – является темой обширного и серьезного исследования. Главная задача данной работы – сравнение и противопоставление тех авторских, стилевых, повествующих и содержательных аспектов анализируемых романов, которые могли бы послужить коренными, основными указателями исторических событий не только в жизни России ХIX-XX века, но и далеко за пределами. Встановлення своєрідних паралелей між традиціями написання двох монументальних романів російської літератури та культури XIX–XX століття – „Війна і мир” Л. Н. Толстого та „Життя і доля” В. Гроссмана є темою маштабного дослідження. Головним завданням цієї роботи є встановлення тих ідейних, стильових і змістових властивостей досліджуваних романів, які лежать в основі спільних та розбіжних авторських поглядів, зумовлюють їх взаємовплив у процесі художнього зображення письменниками важливих історичних подій в житті Росії XIX–XX століття i за її кордонами. Увага письменників зосереджена не тільки на важливих історичних моментах, а й на безпосередній ролі людини в цих подіях. Л. Н. Толстой та В. Гроссман вражають читача, в першу чергу, тим, як вони зображують війну та людину на війні. В центрі роману „Життя і доля” є напад Гітлера на Радянський Союз та Сталінградська битва, а в романі „Війна і мир” – напад Наполеона на Росію та Бородинська битва. Обидві події мали вирішальний вплив не тільки на хід війни у відповідну історичну епоху, але і на життя героїв романів, через яких втілені погляди В. Гроссмана і Л. Н. Толстого.
A XIX. századi orosz irodalom két kimagasló alkotásának összehasonlítása áll e tanulmány középpontjában. L. N. Tolsztoj Háború és béke, valamint V. Grosszman Élet és sorscímű regényének megírása között sajátságos párhuzamok, hagyományok figyelhetők meg. E vizsgálódás messzemenő kutatómunkát igényel, ugyanis középpontjába azok az eszmei, stílusbeli és tartalmi jegyek kerülnek, melyeket a XIX. és XX. századi orosz történelmi események – orosz és külhoni – hasonló és különböző szerzői megítélése határoz meg. E két művész az ember szerepére ugyanúgy figyel, miként a történelmi eseményekre. Így L. N. Tolsztoj és V. Grosszman a háború és az ember viszonyának feltárásával jeleskedik. A Háború és béke középpontjába Napóleon oroszországi hadjárata, a borogyinói csata, az Élet és sorséba pedig a hitleri invázió s a sztálingrádi ütközet kerül. Mindkét esemény mindkét korban meghatározóan hatott a háborúk végkimenetelére, akárcsak e két mű szereplőinek egész életére is. És ezek láttatásában ölt testet L. N. Tolsztoj, valamint V. Grosszman művészi szemlélete.
Резюме. Встановлення своєрідних паралелей між традиціями написання двох монументальних романів російської літератури та культури XIX–XX століття – „Війна і мир” Л. Н. Толстого та „Життя і доля” В. Гроссмана є темою маштабного дослідження. Головним завданням цієї роботи є встановлення тих ідейних, стильових і змістових властивостей досліджуваних романів, які лежать в основі спільних та розбіжних авторських поглядів, зумовлюють їх взаємовплив у процесі художнього зображення письменниками важливих історичних подій в житті Росії XIX–XX століття i за її кордонами. Увага письменників зосереджена не тільки на важливих історичних моментах, а й на безпосередній ролі людини в цих подіях. Л. Н. Толстой та В. Гроссман вражають читача, в першу чергу, тим, як вони зображують війну та людину на війні. В центрі роману „Життя і доля” є напад Гітлера на Радянський Союз та Сталінградська битва, а в романі „Війна і мир” – напад Наполеона на Росію та Бородинська битва. Обидві події мали вирішальний вплив не тільки на хід війни у відповідну історичну епоху, але і на життя героїв романів, через яких втілені погляди В. Гроссмана і Л. Н. Толстого.
Опис: https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/92483
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.kmf.uz.ua:8080/jspui/handle/123456789/138
ISBN: 978-966-7966-78-2
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Розташовується у зібраннях:Acta Academiae Beregsasiensis
Bárány Béla

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Barany_B_Tradicii_Vojni_i_mira_2009.pdfIn Acta Beregsasiensis: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tudományos évkönyve. 2009. VIII. évfolyam, 2. kötet. pp. 215-227.336.44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Ліцензія на матеріал: Ліцензія Creative Commons Creative Commons