Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/2565
Title: Класифікація ризиків ІТ-підприємств: обліковий аспект
Other Titles: Risk classification of IT enterprises: accounting aspect
Authors: Лаговська Олена
Lagovska Olena
Грабчук Ірина
Iryna Grabchuk
Лоскоріх Габріелла
Loszkorih Gabriella
Gabriella Loskorikh
Keywords: ризик;ІТ-підприємство;специфічні ризики;наслідки ризику;фактори ризику;облік
Issue Date: 20-Jan-2020
Publisher: Державний університет «Житомирська політехніка»
Type: dc.type.article
Citation: Лаговська О. А., Грабчук І. Л., Лоскоріх Г. Л.: Класифікація ризиків ІТ-підприємств: обліковий аспект. In Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. 2020. Випуск 3 (47). с. 28-32.
Series/Report no.: ;Випуск 3 (47)
Abstract: Резюме. Наявність значних ризиків – це одна з особливостей діяльності ІТ-підприємства. Це зумовлює необхідність ретельного вивчення та обґрунтування видів ризиків, які впливають на цю діяльність. Мета статті полягає в окресленні класифікаційних ознак ризиків ІТ-підприємств, які визначають вибір обліково-аналітичних технологій управління ними. Для досягнення зазначеної мети здійснено критичну оцінку підходів науковців щодо поділу ризиків. Встановлено, що переважна більшість науковців під час створення класифікації ризиків у сфері ІТ характеризує безпосередньо роботу над ІТ-продуктами, проектами, проте не враховує організаційні фактори діяльності ІТ-підприємства. Доведено, що на діяльність ІТ-підприємства впливають як загальні (притаманні всім суб’єктам господарювання незалежно від сфери діяльності), так і специфічні ризики. Під час створення класифікації ризиків ІТ-підприємств варто враховувати такі ознаки, як сфера виникнення і наслідки ризику. Зауважено про доцільність поділу ризиків за останньою ознакою на допустимі, критичні, катастрофічні. Специфічні ризики охарактеризовано за їх факторами, що дозволило виокремити ризики ІТ-проєкту (пов’язані з часом виконання, витратами і якістю) та ризики організації і реалізації діяльності (технологічний, ризик персоналу, ринковий та юридичний). У статті наведено характеристику для кожного виду ризиків та розкрито їх значення для бухгалтерського обліку й аналізу. Запропонована класифікація ризиків ІТ-підприємства створює теоретичне підґрунтя для ефективного управління ними. Подальша деталізація ризиків здійснюється для кожного окремого ІТ-підприємства.
URI: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/2565
ISSN: 1994-1749
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Loszkorih Gabriella

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Lagovska_O_Grabchuk_I_Loszkorih_G_Klasyfikatsiia_ryzykiv_IT_pidpryiemstv_2020.pdfЛаговська О. А., Грабчук І. Л., Лоскоріх Г. Л.: Класифікація ризиків ІТ-підприємств: обліковий аспект. In Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. 2020. Випуск 3 (47). с. 28-32.640.73 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons