Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3008
Title: Соціально-психологічна проблематика роману Макса Кідрука «Не озирайся і мовчи»
Authors: Юричко Анжеліка
Keywords: критичний матеріал;методи збору інформації
Issue Date: 2023
Publisher: Кафедра філології
Type: dc.type.bachelor
Citation: Юричко Анжеліка: Соціально-психологічна проблематика роману Макса Кідрука «Не озирайся і мовчи». Кафедра філології, Берегово, 2023. 66 с.
Abstract: Резюме. Актуальність наукового дослідження. Якими є підлітки? Які проблеми їх цікавлять? Чого вони хочуть? Ці питання актуальні в усі часи. Тому до них зверталися письменники різних епох. Не обходять ці проблеми й українські письменники. Сучасний український письменник Макс Кідрук, котрий торкається багатьох проблем сучасних підлітків у своїй книзі «Не озирайся і мовчи». У дитячому колективі на теперішній час однією з основних є проблема булінгу. А зважаючи на те, що для підлітків характерними є пошуки ідеалів, авторитетів, взірцем для наслідування чи, навпаки, об'єктом осуду можуть стати образи художньої літератури. За допомогою твору “Не озирайся і мовчи” сучасна молодь зможе подолати труднощі у своєму житті, а також подивитися на світ з іншого боку. Роман “Не озирайся і мовчи” вийшов друком 2017 році, тому можна вважати його ще новим і малодослідженим. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Творчість молодого українського письменника Макса Кідрука стала об’єктом студій Т. Бондаренко, яка дослідила індивідуальний стиль митця на прикладі творів «Бот», «Твердиня», «Навіжені в Мексиці», «Навіжені в Перу» і «Трансфер»; Л. Костецької – жанр трилеру та образи-символи у романі автора «Не озирайся і мовчи», О. Мороз – оніми в художньому дискурсі М. Кідрука на матеріалі роману «Твердиня», О. Огульчанської – своєрідність хронотопу в романі «Де немає Бога», Г. Овсяницької – жанровий симбіоз твору «Доки світло не згасне назавжди», І. Пасько – жанрові й стильові особливості романів «Бот» та «Бот: Ґуаякільський». Юлія Задніпряна влучно порівнює творчу манеру Макса Кідрука зі Стівеном Кінгом: «Близькість містичного та надреального до справжнього життя, розмитість меж між світами, тісний зв’язок між ними є спільними для обох авторів, ...зображаючи паралельний надприродний світ, і Кінг, і Кідрук звертаються до теми булінгу, насилля та агресії. Тобто через змалювання надреального обидва письменники звертають увагу на соціальний аспект реальності. А оскільки в епіцентрі несправедливості постає дитина, це посилює емоційний ефект від читання... Реакцією ж суспільства на жорстокість і несправедливість що в Кінга, що в Кідрука стає байдужість, яка вражає навіть більше за самі сцени жорстокості. Тож не дивно, що об’єкти цієї жорстокості прагнуть від неї втекти... Все це робить книгу важливим та якісним продуктом популярної сучасної української літератури, котра не просто розважає, а й популяризує науку та привертає увагу до поширених соціальних проблем сьогодення».
URI: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3008
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ukrán Tanszéki Csoport

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Yurychko_Anzhelika_Sotsialno_psykholohichna_problematyka_romanu_Maksa_2023.pdfЮричко Анжеліка: Соціально-психологічна проблематика роману Макса Кідрука «Не озирайся і мовчи». Кафедра філології, Берегово, 2023. 66 с.3.86 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons