Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3063
Title: Функціонування українсько-угорської двомовності (на прикладі селища міського типу Вилок)
Authors: Котров Емілія
Keywords: явище інтерференції;взаємодія мовних систем
Issue Date: 2023
Publisher: Кафедра філології
Type: dc.type.bachelor
Citation: Котров Емілія: Функціонування українсько-угорської двомовності (на прикладі селища міського типу Вилок). Кафедра філології, Берегово, 2023. 40 с.
Abstract: Резюме. Контроль словникового запасу хвилював закарпатських дослідників здавна. Незважаючи на зацікавленість закарпатських дослідників, ця територія ще не повністю досліджена. Це відбувається тому, що словниковий запас – це сфера, яка швидко змінюється, де творчість мовців створює нові лексикони та складні слова майже щодня. У мультикультурному та багатомовному середовищі запозичення слів є звичним явищем, оскільки взаємодія між мовами є дуже інтенсивною. Вплив слов'янських мов - природний процес, який лінгвісти тривалий час ігнорували. Мовна традиція зробила можливе, щоб позбавити мови таких аномалій. Однак це не спрацювало. Це тому, що ці мови використовувалися, використовуються і продовжуватимуть використовуватися. Українська та угорська мови мають тісні зв'язки між собою, оскільки історична та культурна спадщина обох мов має багато спільних рис. Люди, які живуть в регіонах, розташованих на кордоні між Україною та Угорщиною, часто зіштовхуються з іншою мовою та культурою у своєму повсякденному житті. Ці зустрічі та взаємодія не тільки мають лінгвістичний аспект, але й впливають на культурні та соціальні зміни. Розуміння взаємозв'язків та взаємодії між українською та угорською мовами відіграє важливу роль у сприянні взаєморозумінню та співпраці між двома народами. «У своєму житті людина стикається з багатьма та різноманітними взаєминами з іншими людьми. Як соціальне істота, вона має потребу у встановленні та підтримці зв'язків з іншими людьми. У житті взаємини відіграють невід'ємну роль, оскільки через них вони можуть взаємодіяти, відбувається співпраця, знайомляться один з одним та формуються як особистості. Отже, для людей створення та підтримка взаємин є ключовою проблемою, оскільки без них немає соціального життя» . Українська національна меншість на Закарпатті складає меншість в межах держави Україна. Стан угорської спільноти Закарпаття в основному походить з різних змін у політичному режимі. В період між Першою та Другою світовою війною територію Закарпаття приєднали до Чехословацької республіки. У період Другої світової війни вона тимчасово належала до Угорщини. 29 липня 1945 року згідно з угодою між радянською та чехословацькою владою Закарпаття об'єдналося з Українською Радянською Соціалістичною Республікою. Після розпаду Радянського Союзу вона стала частиною незалежної України.
URI: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3063
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ukrán Tanszéki Csoport

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kotro_Emilia_Funktsionuvannia_ukrainsko_uhorskoi_dvomovnosti_2023.pdfКотров Емілія: Функціонування українсько-угорської двомовності (на прикладі селища міського типу Вилок). Кафедра філології, Берегово, 2023. 40 с.501.62 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons