Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3265
Title: Особливості сучасних горизонтальних рухів в зоні Оашського глибинного розлому та сейсмічна активність регіону
Authors: Ігнатишин Василь
Ihnatisin Vaszil
Ignatyshin Vasil
Ігнатишин Адальберт
Ignatyshin Adalbert
Ігнатишин Моніка
Ignatyshin Monika
Іжак Тібор
Izsák Tibor
Izhak Tibor
Keywords: Закарпатський внутрішній прогин;Оашський глибинний розлом;сейсмічність
Issue Date: 2019
Type: dc.type.other.conferenceAnnouncement
Citation: In Коцур В. П. (гол. ред.): Матеріали ХІV Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Проблеми та перспективи розвитку сучасної науки в країнах Європи та Азії» 31 березня 2019 р. Збірник наукових праць. Переяслав-Хмельницький, 2019. c. 23-25.
Abstract: Резюме. Актуальність вивчення параметрів сучасних горизонтальних рухів в Закарпатському внутрішньому прогині пояснюється підвищенням сейсмічності Закарпаття та територій суміжних із ним. Дослідження геодинамічного стану на території Закарпаття відмітили особливості сейсмотектонічних процесів регіону: відчутні місцеві землетруси проходили в інтервалах інтенсивних рухів кори. Результати отримані на пунктах деформометричних спостережень в Закарпатті, на даний час деформації вимірюють на Режимній геофізичній станції ,,Берегове,, та Пункті деформографічних спостережень,,Королеве,, Відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, горизонтальними деформографами. На території Закарпатського внутрішнього прогину сейсмічними станціями Карпатської дослідно-методичними сейсмологічної партії кожного року реєструються десятки місцевих землетрусів, в тому числі і відчутних. Загальний характер горизонтальних рухів на ПДС,,Королеве,,-розширення порід, яке періодично змінюється стисненнями порід, тривалістю в один рік. Деформографічні спостереження на Карпатському геодинамічному полігоні розпочалися на деформометричній станції,,Берегово-1,,, змонтованій в штольні на г. Мужіївській. В 1989 році змонтовано два взаємно перпендикулярні деформометри, базами 6 м та 24.5 м відповідно, на Режимній геофізичній станції,,Берегово,, Карпатської дослідно-методичної геофізичної партії. Проведені дослідження горизонтальних рухів дали можливість отримати характер сучасних горизонтальних рухів в Берегівському горбогірʼї: стиснення порід в близькоширотному напрямку, розширення порід в перпендикулярному напрямку. В 1999 році в зоні Оашського глибинного розлому було змонтовано деформограф базою 24.5 м, для вимірювання сучасних горизонтальних рухів кори в напрямку схід-захід.
URI: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3265
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Ihnatisin Vaszil
Izsák Tibor

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ignatyshin_V_Ignatyshin_A_Ignatyshin_M_Osoblyvosti_suchasnykh_horyzontalnykh_rukhiv_2019.pdfIn Коцур В. П. (гол. ред.): Матеріали ХІV Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Проблеми та перспективи розвитку сучасної науки в країнах Європи та Азії» 31 березня 2019 р. Збірник наукових праць. Переяслав-Хмельницький, 2019. c. 23-25.750.34 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons