Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3432
Title: Художня свідомість українців: метафора як словесно-образна форма освоєння світу (на мовному матеріалі поезії XX ст.)
Authors: Лариса Кравець
Larysa Kravets
Kravec Larissza
Keywords: метафора;художня свідомість;антропоморфна метафора;природоморфна метафора;артефактна метафора
Issue Date: 2022
Publisher: ХНПУ-ХІФТ
Type: dc.type.chapter
Citation: In О. О. Маленко (заг. ред.): Українське буття у слові й тексті. Студії з лінгвоукраїнознавства. Присвячено 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди й 10-річчю кафедри українознавства і лінгводидактики [колективна монографія]. Харків, ХНПУ-ХІФТ, 2022. с. 53-70.
Abstract: Резюме. У сучасній науці метафору трактують як образну форму раціональності, лінгвоментальний інструмент пізнання і перетворення світу. Вона виникає в процесі творчості і є результатом цілеспрямованих свідомих естетичних пошуків. Ще романтики ХVІІІ ст. Новаліс і Ф.-В.-Й. Шеллінг вважали метафору засобом проникнення в таємничу сутність речей. Сучасні вчені доводять, метафора є найкоротшим і нетривіальним шляхом до істини (Л. Мацько). Художня метафора виявляє індивідуально-авторське світосприймання і світорозуміння, індивідуально-авторську образну інтерпретацію співвідношень об’єктів, але водночас ґрунтується на колективному досвіді. Художні метафори можуть бути взаємозумовленими і взаємозалежними та утворювати системні єдності. Виявлення й аналіз базових метафоричних моделей та їх типових реалізацій у різні періоди розвитку літератури дає змогу з’ясувати особливості національного поетичного світогляду та його еволюцію впродовж певного відрізку часу.
URI: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3432
ISBN: 978-966-1630-56-6
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Kravec Larissza

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kravec_L_Khudozhnia_svidomist_ukraintsiv_2022.pdfIn О. О. Маленко (заг. ред.): Українське буття у слові й тексті. Студії з лінгвоукраїнознавства. Присвячено 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди й 10-річчю кафедри українознавства і лінгводидактики [колективна монографія]. Харків, ХНПУ-ХІФТ, 2022. с. 53-70.1.25 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons