Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3663
Title: The impact of the war on demographical and economical situation in the subcarpathian region of Ukraine
Other Titles: Вплив війни на демографічну та економічну ситуацію в Прикарпатському регіоні України
Authors: Robert Bacho
Бачо Роберт
Bacsó Róbert
Poyda-Nosyk Nina
Пойда-Носик Ніна
Pojda-Noszik Nina
Gabor Pataki
Потокі Габор
Pataki Gábor
Keywords: war in Ukraine;economic impacts;Hungarian minority;migration;Subcarpathia
Issue Date: 29-Nov-2023
Publisher: ФОП Король Ірина Володимирівна
Type: dc.type.article
Citation: Bacho R., Poyda-Nosyk N., Pataki G.: The impact of the war on demographical and economical situation in the subcarpathian region of Ukraine. In Академічні візії. 2023. Випуск 25. 9 с.
Series/Report no.: ;Випуск 25.
Abstract: Abstract. The article focuses on the study of the impact ofthe Russian war on the demographic and economic situation in Subcarpathia (Transcarpathia),the western most region of Ukraine.Despite the fact that the region was not directly in the zone of military conflict, it nevertheless suffered significant economic and social consequences.
Резюме. Стаття сфокусована на дослідженні впливу російської війни на демографічну та економічну ситуацію у Закарпатті, найзахіднішому регіоні України.Незважаючи на те, що регіон не перебував безпосередньо у зоні військового конфлікту,проте зазнав помітних економічних і соціальних наслідків. Метою дослідження є вивчення причин та факторів, які вплинули на міграційні процеси населення, яке проживає вздовж українсько‐угорського кордону в контексті російсько‐української війни. Дослідження базується на опитуванні, проведеному восени 2022 року на території Закарпатської області, де проживає значна кількість представників угорської меншини (що становить 12% населення області). Респондентами для анкетування в цій спільноті було обрано три категорії:1) особи, які переїхали до безпечніших районів Угорщини чи інших європейських країн;2) особи, що тимчасово виїхали, але виявили бажання повернутися;3) особи, які емігрували до війни. У процесі дослідження вивчалися різні фактори, причини та результати міграції в межах кожної категорії респондентів.Висновки показали, що окрім російського вторгнення у 2022 році, причинами міграційних процесів стали економічні виклики, які вже існували в Україні, а також труднощі, з якими стикалася національна меншина. Факторами, які вплинули на рішення місцевого населення залишитися, були наявність житла, працевлаштованість,соціальні зв’язки та психологічні фактори. Визнаючи вплив соціальних факторів,основна увага в дослідженні була зосереджена на економічних аспектах, зокрема на рівні доходу, фінансовому стані та змінах у цих параметрах, спричинених війною, в кожній цільовій групі. Демографічний та економічний аналіз базувався на анкетному опитуванні понад 600 респондентів, більшість з яких після війни вирішила залишитися на Закарпатті. Дослідження чітко вказує на те, що затяжний воєнний стан сприяє пошуку постійного місця проживання для емігрантів, особливо тих, хто перебуває в Угорщині та загалом Європі, і навіть внутрішні біженці більше схильні до пошуку постійного житла та довгострокового перебування в Закарпатті.
Description: Редакційна колегія: https://academy-vision.org/index.php/av/edboard
Зміст: https://academy-vision.org/index.php/av/issue/view/21
URI: https://dspace.kmf.uz.ua/jspui/handle/123456789/3663
ISSN: 2786-586X (Online)
metadata.dc.rights.uri: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Appears in Collections:Bacsó Róbert
Pataki Gábor
Pojda-Noszik Nina

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
R_Bacho_N_Poyda_Nosyk_G_Pataki_The_impact_of_the_war_on_demographical_and_economical_2023.pdfBacho R., Poyda-Nosyk N., Pataki G.: The impact of the war on demographical and economical situation in the subcarpathian region of Ukraine. In Академічні візії. 2023. Випуск 25. 9 с.2.69 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons